Uitleg over het

Windvenster

Het windvenster

Het windvenster is de fundamentele theorie achter het powerkiten en kitesurfen. Vliegers vliegen in de windvenster, dus moet je leren hoe je de neutrale zone, de soft zone, en de power zone in elkaar zitten.

Wat is het windvenster? Hoe kan je het windvenster gebruiken om te versnellen en van richting te veranderen? Inzicht in het concept van het windvenster is van cruciaal belang als je goed wilt omgaan met een powerkite of wilt kitesurfen.

wind venster

Het windvenster is de driedimensionale ruimte benedenwinds van de gene die met de powerkite aan het vliegen is. De lengte van de lijnen bepaalt de straal van het windvenster. Dus hoe langer de lijn, hoe groter de straal van de windvenster.

We gebruiken een klok om de locatie van een vlieger aan te geven, dit is een halve klok van negen tot drie uur.

We kunnen het windvenster opdelen in drie zones, de verschillende zones hebben een verschillende invloed op de powerkite. Als jij de powerkite naar iedere gewenste positie kan sturen in het windvenster heb je de juiste controle die nodig is om veilig zelfstandig verder te gaan.

De drie windvenster zones zijn:

  1. Neutrale zone: Hier kan de powerkite stil staan, geeft hij het minste kracht en gebruiken we om rustig over het strand te lopen en de vlieger op en neer te laten.
  2. Soft zone: het gebied benedenwinds van de neutrale zone, de powerkite krijgt hier meer kracht, kan hier niet stil staan maar alleen doorheen vliegen.
  3. Powerzone: het meest krachtige gebied binnen het windvenster en kan je gebruiken als je de powerkite goed onder controle hebt. De powerkite kan niet stilstaan in de powerzone en kan hier alleen doorheen vliegen, weer terug naar de neutrale zone. Als je de powerkite door de powerzone stuurt krijg je veel kracht en kan je jezelf laten mee slepen door de powerkite.

Als je de powerkite wilt starten of landen, vlieg je hem in de neutrale zone naar negen of drie uur. Zodat je partner de vlieger veilig kan aanpakken. Om de maximale kracht uit de vlieger te halen stuur je hem van links naar rechts door de powerzone. Hoe langer de bewegingen zijn die je maakt hoe meer kracht de vlieger heeft. Hoe sneller je hem stuurt hoe meer kracht de vlieger genereerd.

Wil je in de praktijk leren powerkiten, kijk dan bij onze lessen en clinics voor groepen. Powerkites zijn ook te koop in onze shop!

Powerkiten is onze passie en die delen we graag met iedereen!
TOP