FORGOT YOUR DETAILS?

Welke maat heb je nodig?

De juiste maat powerkite

Powerkite School helpt je graag verder!

De juiste maat powerkite

Bij de aanschaf van een powerkite is het van belang dat je kiest voor de juiste maat. Maar hoe weet je nou wat de juiste maat vlieger voor jou is? Dat hangt af van een aantal dingen.

  • Lichaamsgewicht
  • Niveau van de powerkiter
  • Soort powerkite
  • Windsterkte
  • Windrichting

Lichaamsgewicht

Hoe zwaarder je bent hoe meer kracht je van je powerkite kan hebben voordat je in beweging komt. Je gewicht is dus van belang bij het kiezen van jouw juiste maat powerkite, voor de meeste mensen zal dit een powerkite zijn tussen de 2,5 en 4 vierkante meter. Je wilt natuurlijk dat je powerkite zo breed mogelijk inzetbaar is dat je hem zo vaak mogelijk kan gebruiken bij de juiste weersomstandigheden.

Mocht je één powerkite aanschaffen dan zal dit een powerkite zijn die je met windkracht ±5 (17 – 21 knopen) zal gebruiken, bij deze windsterkte is de wind stabiel en levert hij genoeg druk in je vlieger. Hiernaast zie je een tabel waaruit je kan opmaken welke standaard powerkite voor jou het beste is. (deze tabel geld in 90% van de mensen, laat je altijd nog adviseren door ons of je instructeur).

Gewicht en maat powerkite

30 – 40 kg 1,0 – 1,2 m²
40 – 50 kg 1,2 – 1,5 m²
50 – 60 kg 1,5 – 2,0 m²
60 – 70 kg 2,0 – 2,5 m²
70 – 80 kg 2,5 – 3,0 m²
80 – 90 kg 3,0 – 3,5 m²
90 – 100 kg 3,5 – 4,0 m²
100 – 110 kg 4,0 – 4,5 m²


Niveau van de powerkiter

Hoe beter je bent in het beheersen van je powerkite hoe meer windbereik deze heeft, je zult hem bij hardere wind beter kunnen onder controle kunnen houden en er veilig mee kunnen omgaan. Ook bij weinig wind zal je je powerkite beter in de lucht kunnen houden.

Soort powerkite

Powerkites zijn er in allerlei soorten en maten, je hebt powerkites met twee, drie of vier lijnen, voor meer uitleg over de verschillende soorten powerkites bekijk je hier.

Windsterkte en windrichting

De windkracht is natuurlijk afhankelijk van de maat van je powerkite, hoe harder het waait hoe kleiner je vlieger moet zijn. Wil je met alle windsterktes powerkiten dan zal je meerdere powerkites moeten aanschaffen. Ook de windrichting is belangrijk voor de maat van je powerkite, bij aanlandige wind is de wind stabiel en kan je gewoon de maat pakken voor de windsterkte op dat moment. Echter als de wind aflandig is is deze een stuk minder stabiel en zal je rekening moeten houden met windstoten, je zult dus een kleinere maat moeten pakken om deze op te kunnen vangen.

Powerkites bij ons in de shop, bekijk de gehele collectie hier
TOP