Downwinders in Nederland

Powerkiteschool

Downwinders in Nederland

/ / Kitesurfen

Er gaat toch eigenlijk niets boven een downwinder. Het heerlijke gevoel van golfjes rijden, big airs doen en heerlijke cruisen zonder dat je ook maar een meter hoogte hoeft te lopen. Maar wat is een downwinder nou precies? Wat maakt een downwinder zo leuk? En wat zijn handige plekken om downwinders te doen in Nederland?

 

Een downwinder is een tocht langs de kust waarbij kitesurfers van spot A naar spot B kiten met de wind in de rug. Je gaat dus downwind met als voordeel dat je geen hoogte hoeft te lopen (upwind varen). Het enige wat je moet regelen voor een downwinder is je vervoer. Het is natuurlijk ideaal wanneer iemand bereid is om jullie op te halen of weg te brengen. Ook is het een mogelijkheid om zelf een auto weg te zetten bij de spot waar je naar toe gaat kiten en dan te vertrekken vanaf je homespot. Een downwinder doe je vaak met een groepje kiters, wat het ook nog is hartstikke gezellig maakt en zorgt voor een stukje veiligheid. Let namelijk altijd goed op elkaar. Het is handig om één ervaren kiter voorop te laten gaan en één ervaren kiter achterop. Zo kunnen deze altijd helpen in geval van nood.

 

Wat een downwinder zo fantastisch maakt heeft redenen genoeg. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het perfect is voor waveriders, big air kiters en kiters die het gewoon heerlijk vinden om lekker te cruisen. Wanneer je namelijk als waverider iedere keer weer hoogte moet lopen is dat toch wat vervelender. Met een downwinder heb je hier nooit last van, je kan golf na golf pakken zonder je ook maar ergens druk om te maken. Voor big air kiters die met één sprong al gauw 20 meter of nog meer in de breedte door de lucht vliegen, scheelt het ook een hoop upwind varen. Tijd voor wat dikke megaloops dus. Ook voor de normale kiter is het heerlijk. Het afwisselen van springen, cruisen en waveriden geeft een goed gevoel.

 

Één keer per jaar wordt rond juni de Mystic mega downwinder georganiseerd. Dit is een downwinder van Scheveningen naar Zandvoort met tussenstops in Katwijk en Noordwijk, mystic-mega-downwinderongeveer 250 kiters doen hier aan mee. Ieder weekend in juni wordt gezien als windraam. Dit is heel erg gaaf om een keer aan mee te doen.

Daaraan toegevoegd is er dit jaar ook voor het eerst een kite marathon gehouden voor het goede doel de Hartstichting. HoektotHelder, een downwinder van Hoek van Holland naar Den Helder met verschillende tussenstopshoek-tot-helder in onder andere Scheveningen, Noordwijk en Ijmuiden. Deze downwinder is ongeveer 130 kilometer en is alleen aan te raden wanneer je een gevorderde kiter bent met materiaal uit 2015 of jonger. Dit jaar is er bijna 50.000 euro opgehaald.

 

De mooiste plek om downwinders te maken in Nederland is toch wel op de Waddeneilanden. Met prachtige brede stranden, weinig kiters, mooiere golven en een sterkere wind dan in de rest van Nederland zijn de spots prachtig. Het enige nadeel is de wat koelere noordelijke wind. Vooral een tocht van Texel paal 9 richting de vuurtoren is een aanrader.

 

Hiernaast zijn er mooie downwinders te maken vanaf Noordwijk richting Langevelderslag, in vergelijking tot andere spots kun je bij Langevelderslag heel gemakkelijk parkeren voor slechts 2,00 euro voor per dag. Wil je een wat langere downwinder maken, begin dan vanaf Scheveningen richting Noordwijk of zelfs richting Zandvoort met een relaxte tussenstop in Noordwijk, wat ongeveer op de helft van de route zit.

Het is belangrijk om te weten is dat het erg gevaarlijk is om een downwinder te maken en voorbij Ijmuiden te varen. Hier is het namelijk erg druk, door de vele grote schepen. Dit geldt ook voor Hoek van Holland/Rotterdam, de boetes die je kunt krijgen zijn erg hoog. In Scheveningen mag je nog wel langs de haven, let wel op! Ook hier kan het gevaarlijk zijn.

 

Adres van parkeerplaatsen perfect voor downwinders:

  • Noordwijk: Beethovenweg 10, 2202 AH Noordwijk (Gratis parkeren). Slechts 300m van KSNoordwijk.
  • Langevelderslag: Langevelderslag 20, 2204 AH Noordwijk (3,00 euro per dag in de zomer en 2,00 euro per dag in de winter). Slechts 250m van het strand.
  • Katwijk: Noordduinseweg 9, 2221 BL Katwijk Aan Zee (2 euro per uur, dagkaart vanaf 10 euro en op Zondag gratis). Slechts 300m van Airtime Katwijk.
  • Scheveningen Noord: Zwarte pad 2 2586 HZ Den Haag (1 maart tot 1 november 2,60 per uur, ‘s winters gratis). Slechts 250m van het strand.
  • Scheveningen Haven: Parkeren in de haven is op vele plekken nog gratis, wel staat je auto dan onbeheerd. (Dr. Lelykade 250+/- plaatsen, Treilerweg+/- 100 plaatsen, Vissershavenstraat +/-50 plaatsen, Korbootsstraat +/-20 plaatsen, Windroos+/-50 plaatsen). Ongeveer 5 minuten lopen richting het strand.
  • Scheveningen Zuid: Markenseplein 2583 KR, Den Haag. Gratis parkeren ongeveer 5 minuten van het strand.
  • Zandvoort: Gratis parkeren is in Zandvoort vrijwel onmogelijk. Parkeer daarom de auto gewoon lekker op de boulevard of op één van de parkeertereinen/garages (2,50 per uur op de boulevard, parkeertereinen zijn iets goedkoper maar wel iets langer lopen).
  • Texel: Mocht je een weekend naar Texel gaan om bijvoorbeeld te gaan kitesurfen is het handig om een parkeerveignet aan te schaffen voor 15,00 euro, deze is een jaar geldig. Hiermee kun je op bijna iedere plek parkeren. Vuurtorenweg 189 1795LL De Cocksdorp Texel (vuurtoren), Hoornderslag 8 1797 RT Den Hoorn Texel (paal 9).                                  langevelderslag-parkeren
TOP